Før runden: NM-finalen 2017

Denne uken har vi navngitt ‘Før runden’ litt annerledes. Det foregår én kamp, og det er NM-finalen for senior herrer. Eller Norgesmesterskapet, som de fleste kjenner kampen som. I dette innlegget finner du vår gjennomgang av kampen nå i forkant!

Illustrasjon: Robert Mehmet Mulleng Sezer

Hvem: Oslo Vikings vs. Eidsvoll 1814s

Hvor og når: Lørdag 8.juli kl. 18:30, Bislett stadion (Oslo)

Gameplan Oslo Vikings:

  • Ta et valg: Enten slite ut motstanderens viktigste spiller, LB/RB Michael Hall, gjennom å spille fysisk på begge sider av ballen så tidlig som mulig, eller unngå ham via et pasningsspill som finner åpningene bak Hall i Eidsvoll sitt forsvar.
  • Bra cover på special teams og i liten grad gi Arne August Skovseth Søgaard rom til returer. Eller rom til løp og mottak, for den saks skyld.
  • Spre ballen til mange pasningsmottakere, få spredd ut forsvaret til Eidsvoll horisontalt og vertikalt, og deretter fylle på med en dose FB Jesper Haug Jørgensen med tailbacks attåt.

Se opp for når Oslo Vikings… Viser hvordan løpespillet til 1814s skal stenges ned. Om det skjer og Eidsvoll går til lufta, så vil Eivind Rølles & kompani fort kunne plukke noe nedfallsfrukter og stemple inn navnet i NM-pokalen for 2017.

Gameplan Eidsvoll 1814s:

  • Som i semien: Spille på egne styrker. Høy intensitet, kraft med driv i blokkene, og løpe Vikings-forsvaret i senk kombinert med en og annen pasning for å holde mulighetsrommet åpent.
  • To mann på WR Erik Ford, opp i fleisen på de andre receiverne, og storme fortet med DL og det man kan avse av LBs for å sette press på QB Mehmet Sezer før åpningene i pasningsforsvaret materialiserer seg.
  • Finne rom til nok løp og mottak til at både Michael Hall og Arne August Skovseth Søgaard passerer minst 100 offensive yards hver. Da er 1814s vanskelige å slå.

Se opp for når Eidsvoll 1814s… Kjører en kombo av stunt og blitz med Michael Hall. Da går det fort, og det må Oslo Vikings stålsette seg bedre mot enn det Åsane Seahawks klarte i semifinalen. Greier de ikke det, så kan det bli tøft å få etablert det balanserte angrepsspillet Vikings foretrekker for å kontrollere kampene.

Lørdag braker det løs mellom disse to lagene! Foto: Henning Ringlund

Hva vi tror: Eidsvoll 1814s har hatt en stigende formkurve og våknet på rett tidspunkt til at det ikke er gitt hvem som vinner denne NM-finalen. For en måned siden så det slik ut (altså som at det var gitt), og Oslo Vikings går fortsatt inn i finalen som favoritter. Men: Lagets nesten-uhell i semifinalen varslet at det kanskje ikke er alt som glitrer som nødvendigvis er gull. Kombiner det med 1814s sin progresjon etterhvert som laget har funnet tilbake til den intensiteten som kreves for å dominere kamper, så er det fortsatt spenning nå når vi går inn i årets viktigste kamp!

Oslo Vikings har også pådratt seg noen skader i sluttrundene, og de må være leget skal man stille med sitt beste mannskap. Om noen av de vi har sett ta en pustepause på sidelinja i løpet av de siste rundene -som LB Kim Erik Schaanning, DB Bror Jahre og RB Lorenzo Proctor– er å finne utenfor banen mesteparten av finalen, så kan det få en større betydning enn man skulle ønske. Heldigvis for Vikings har de god dybde i laget, men det er jo som regel en årsak til at noen er startere, da.

For Eidsvoll 1814s sin del er tilbakemeldingen at man snarere har folk friske og på plass, enn på vei mot sidelinjen. Med en -inntrykksvis ihvertfall- snevrere stall i 2017 enn de siste årene, så er der kjærkomment. De er nok også et lag som fortere vil ha problemer om nøkkelspillere ryker ut med skade i NM-finalen. Spillere som LB/RB Michael Hall, WR/RB/KR/PR Arne August Skovseth Søgaard og DE/OL Joacim Eliassen slår oss som aller mest sentrale i så måte.

Med fulle tropper er det duket for en klassisk konfrontasjon mellom to lag som har en rivalitet bygget gjennom de siste 20 årene. Utfallet er ikke gitt. La oss kikke nærmere på lagene posisjon for posisjon før vi gir deg vår konklusjon om forhåndstips som et av lagene skal leve opp til, og det andre skal gjøre til skamme.

 

Posisjon for posisjon-analyse:

Robert Mehmet Mulleng Sezer – QB med bunnsolid sesong. Foto: Henning Ringlund

Quarterback: Denne posisjonsduellen ble vurdert som definitivt i Vikings sin fordel i fjor. Det viste seg da også i finalen 2016. Et av usikkerhetsmomentene på veien inn i 2017-sesongen var Vikings sin styrke på denne posisjonen. Det har blitt behørig besvart av en storspillende #10 Robert Mehmet Mulleng Sezer, som statistikkmessig -og definitivt resultatmessig- har vist svært mye av det forgjengeren Dustin Hawke Willingham viste. Noe annerledes spillestil; javisst. Men det benyttes på en god måte av Oslo Vikings og HC/OC Derek Mann. Også Eidsvoll tar hensyn til egenskapene hos sin QB, #18 Eivind Brekke. Vi snakker allikevel stadig om de samme begrensningene som tidligere; i en situasjon hvor 1814s må komme tilbake fra 3+ TDs i baken, så er ikke pasningsspillet der man har behov for at det skal være. Eidsvoll får allikevel bonus for et par ting på QB-plassen: Kvaliteten på fakes er fortsatt habil, om enn ikke like skarp som for 3 år siden, og man har levelige backup-løsninger i form av #3 Wilhelm Domaas og #5 Raymond Myhrer (selv om en NM-finale for senior nok er noen år for tidlig som god scene for Myhrer).

Vekting Vikings / 1814s: 70/30.

 

Arne August Skovseth Søgaard – ligaens ledende i løpeyards. Foto: Max Emanuelson

Running back: Dette har de siste årene vært en stor styrke posisjonsmessig for Eidsvoll 1814s. I år har det vært et lite hakk ned fra 2016, men allikevel leder #11 Arne August Skovseth Søgaard ligaen i løpeyards med flere enn noen andre hadde i fjor. Samtidig: Oslo Vikings stengte ham fullstendig ned i lagenes første møte i år. Kan de repetere det? Eidsvoll har også #24 Michael Hall som har vist seg svært kapabel i løpespillet, og #20 Jonas Theodorsen Hauge bidrar på en god måte – om enn ikke på samme nivå som Geir Kristian Hoel gjorde før ham.

Hos Oslo Vikings var løpespillet en svakhet gående inn i denne sesongen, men angrepet har vært betydelig bedre i denne delen av spillet i 2017 kontra årene før. #3 Lorenzo Proctor er, om frisk etter skade i semifinalen, en meget habil running back som ikke står tilbake for noen i landet. I tillegg har FB #22 Jesper Haug Jørgensen vist seg forbløffende vanskelig å stoppe for motstanderne i år, og det er liten grunn til at det ikke skal kunne fortsette også i sluttspillet – noe semifinalen også viste. Bak disse finnes flere som står i kø, hvor #7 Vegard Tysse er mest åpenbar å nevne. Han har imidlertid ikke helt den samme spisskompetansen som Proctor, så om sistnevnte er på sidelinjen vil Vikings savne ham.

Vekting Vikings / 1814s: 35 / 65.

 

Erik Ford – eksplosiv spiller. Foto: Henning Ringlund

Receivere: Vi nevnte Eidsvolls #11 Arne August Skovseth Søgaard på running back, men kunne like gjerne nevnt ham som receiver, som gjerne er en mer naturlig posisjon for ham. Han er farlig i pasningsspillet om kastene når ham. #1 Espen Opheim Waagen og #88 Tor Erik Borgeteien Stensjøen er andre navn å holde et øye med for 1814s her. Spesielt Opheim Waagen har et talent som kan skape noe. Det spørs allikevel om ikke det snarere er noe å snakke om i 2018+ enn allerede nå.

Vikings har både en topp og en dybde i denne posisjonsgruppa som er uovertruffen i Norge. #5 Erik Ford er en av Norges absolutt beste spillere, og har vært det i mange år. Av en eller annen grunn er han forholdsvis lite brukt om vi ser på antall mottak i år, men vi kan legge til at han har et snitt på 27 yards pr. mottak, og TD på 60% (!) av sine 10 mottak i grunnserien. Han må gis ekstra oppmerksomhet om man ikke skal bli brent av ham, slik Eidsvoll ble sist lagene møttes. Bak ham er det stappfullt av andre navn, og Vikings sprer ballen ekstraordinært mye mellom dem. #89 Erik Barkovitch, #25 Brady Mason, #1 Bror Jahre, #9 Vegard Olthuis, #8 Pål Wulff, #28 André Wang Engedahl, #4 Martin Ofoghi, #84 Andreas Berglihn, #88 Antony Mburu og #13 Nikolas Weise er alle navn som har dukket opp i mottakerkolonnen hittil i sesongen.

Vekting Vikings / 1814s: 70/30.

 

Eidsvolls LT Geir Forslund i en litt annen uniform. Foto: Mikkel Walle

Offensiv linje: Om det er én posisjonsgruppe hvor vi er spente på å se hva finalen indikerer at er den beste mellom de to lagene, så er det denne. Eidsvoll 1814s har i mange år hatt som varemerke at OL er en styrke, og det har ikke vært noe unntak i år selv om vi så for oss en svakere linje enn fjoråret. Sånn begynte det også i våre øyne, men etterhvert som sesongen har blitt eldre har også linja blitt mer samspilt og av høyere kvalitet. LT #72 Geir Forslund er på utlån fra NTNUI Nidaros Domers og har vært en klar styrke. På motsatt side er #63 Ola André Rønningen en bidragsyter med god kvalitet. LG #66 Torgrim Nyland har i en årrekke vært ansett som en av landets beste, og er fortsatt på det nivået. Manglende dybde i laget har tvunget #74 Joacim Eliassen til å spille begge veier som DL og RG, og det har han taklet forbløffende bra – det utgjør ingen umiddelbar svakhet for Eidsvoll. Det gjør heller ikke C #77 Leif Oskar Lindvik, også han med fortid i Domers, som kanskje er linjens fremste når det gjelder å sette riktige vinkler ved initiell kontakt.

Oslo Vikings har en god linje, eller så hadde de ikke vært der de er. Interessant nok har noen av kanonene fra i fjor, Jonas Berntsen Hagerup den aller mest åpenbare, manglet på offensiv linje. Det er en mer anonym gruppe i år, men hva så? Samspillet er godt, og resultatene de bidrar til er upåklagelige. Man scorer ikke over 30 poeng i snitt pr. kamp uten at offensiv linje gjør sitt for det. Personellet ser for oss ut til å ha rotert noe i løpet av sesongen, men C #51 Trygve Langballe har vært kontinuerlig på plass og levert varene. Det samme har RT #60 Alexander Menzel, en veteran som stadig vekk gjør gode kamper. Ved siden av ham har RG #54 Eirik Kortgaard kommet over fra Drammen og på ingen måte gjort seg bort i Eliteserien. LG #61 Stian Klyve var All-Star materiale i fjor, og LT #76 Per Kristian Molberg har forsøkt å fylle skoene etter Jonas Berntsen Hagerup. Totalt sett er venstresiden av linja ingen svakhet i år heller, om enn ikke med samme toppnivå.

Vekting Vikings / 1814s: 40/60

 

Aleksander Andric med presset mot Eivind Brekke. Foto: Henning Ringlund

Defensiv linje: Om de offensive linjene skinner eller ikke, avhenger naturligvis også av prestasjonene vi kommer til å se hos motstandernes respektive defensive linjer. Vi har en mistanke om at Eidsvoll 1814s har en del dårligere arbeidsvilkår enn Oslo Vikings i så måte, for den defensive linja til Vikings er sterk. Meget sterk. #75 Aleksander Andric trenger neppe noen nærmere presentasjon. Som defensive tackle er han uovertruffen i Norge om dagen. Med seg har han en greit stor posisjonsgruppe, hvor stortalentet #52 Magnus Kinne er å finne når han ikke er opptatt med college-fotball i Texas. DE #56 Thomas Holt Sundby har slitt litt med skader, men når han er i form er han en konstant trussel til å skaffe seg sacks og taklinger i bakfeltet. I tillegg kan vi nevne tidligere Drammen-spiller #50 Alexander Nilsen, som har vokst som spiller utover sesongen og utgjør en anonym men pålitelig ressurs her.

Hos Eidsvoll 1814s er ikke linja av samme kvalitet som når Leo Krafft og Jørgen Alnæs også var på banen (2016..), men DE #74 Joacim Eliassen er fortsatt her og blant ligaens beste. Mye forventes av ham, og mye leveres av ham. Når noen forsvinner ut, må andre ta steget inn eller opp. DT #93 Kacper Latkowski er en av dem som har gjort det, og den gigantiske unggutten er i ferd med å bli en kvalitetsspiller på Eliteserie-nivå. Andre navn å holde et øye med her #51 Freddy Kørra-Østby og #69 Marcin Filipowiz, samt #99 Magnus Moe og #55 Svein Erik Grinden. Eidsvoll har i det hele tatt rotert på en god del spillere (eller draktnummere..) på DL, så andre kan nok også være aktuelle underveis i kampen.

Vekting Vikings / 1814s: 70/30

 

Michael Hall; årets mest dominerende importspiller i norsk serie.

Linebackers: Dette er et interessant regnestykke når man skal vekte enhetene mot hverandre. Skal man f.eks. ta hensyn til at #24 Michael Hall hos Eidsvoll 1814s fort blir nødt til å spille mye begge veier for at laget skal kunne vinne denne kampen, og hvilken betydning det får for hans kapasitet? Med mindre det blir en skadesituasjon er vi usikre på om det betyr like mye i en finalekamp som i en grunnspillskamp. Det er nemlig ikke flere kamper å tenke på, så det må forventes at Hall gir jernet og ofrer seg fullstendig uten tanke på morgendagen. Med seg har han #53 Kris Ceballos, som i mange år har utgjort en god men litt anonym LB for Eidsvoll. Anonymiteten skyldes tildels at når man spiller ved siden av Riley Bowen eller Michael Hall, så spiller man liksom litt annenfiolin uansett egen prestasjon. Erfarne men unge #37 Aleksander Aleksic er også å finne som LB for 1814s.

Oslo Vikings har sitt tospann i form av #6 Kim Erik Schaanning og #44 Andreas Lid. De er begge blant landets absolutt beste på posisjonen, og står for brorparten av taklingene dette forsvaret gjør. De har nok ikke helt samme toppnivået som Hall har hos Eidsvoll, men samtidig er de mer enn gode nok for nivået, og de er mer en utfyllende del av et helhetlig forsvar. Rundt seg har de også andre, og hold gjerne et øye med #47 Adam Lukasiewicz. Han står oppført som DB på rosteren, men kan bistå på OLB også.

Vekting Vikings / 1814s: 40/60

 

Eivind Rølles – luftige klyv gir god dekningsradius. Foto: Henning Ringlund

Defensive backs: Vurderingen her var klart annerledes i fjor; svært mye har skjedd hos 1814s personellmessig, og denne gruppa får ingen enkel oppgave til helgen. La oss begynne med å nevne at veteranen #8 Martin Gusterud fortsatt er å finne på safety, hvor han har fått selskap av en stadig mer imponerende #3 Wilhelm Arnes Domaas. Også CB-posisjonene har virket tryggere utover sesongen, men helt som i fjor er det ikke. Allikevel; pur unge #2 Per Gaarden er utrolig lovende. #22 Henrik Dalsaune har nok interceptions i årets sesong til å kunne vise til at han også bidrar positivt, og safety #32 Ørjan Haakonsen ser også en del spilletid.

Hos Oslo Vikings er #1 Bror Jahre en særdeles viktig spiller på safety. Uten ham, f.eks. om han fortsatt er skadet, er vurderingen av denne enheten annerledes. Vi går ut fra at han spiller, det er tross alt NM-finale og slikt. Spillestilen hans er i overkant aggressiv, så forvent harde hitter fremfor interceptions. Interceptions kan du derimot forvente fra CB #21 Eivind Rølles, som har vært en av Eliteseriens store profiler i år. Ikke bare fordi han har interceptions, men kanskje aller mest fordi han stenger ned motstandernes beste receivere i flertallet av kampene som spilles. På motsatt side er #12 Rytis Pocius en habil spiller, og sistemann i forsvarsoppstillingen er gjerne #2 Nicholas Isaksen som har flyttet fra corner i fjor til safety i år. Det har passet ham og egenskapene hans godt.

Vekting Vikings / 1814s: 70/30.

 

Vegard Tysse – har hamret inn poeng i år. Foto: Henning Ringlund

Special teams: Begge lag har en kicker de er komfortabel med; Vikings i form av #7 Vegard Tysse som scorte nest mest poeng (etter Eidsvolls RB/WR #11 Arne August Skovseth Søgaard) i grunnspillet, 1814s i form av #88 Tor Erik Borgeteien Stensjøen, som har etablert seg som en pålitelig kicker. Vikings har flere som kan punte ballen, inkludert #5 Erik Ford som utgjør en betydelig trussel på fakes. Hos 1814s er punter #32 Ørjan Haakonsen. Cover-team er det vanskelig å si hvem som er sterkest. Vi holder en knapp på Vikings og deres dypere spillerstall. For Eidsvoll sin del har man en del å korrigere etter semifinalen hvor Åsanes Alexis Cheuquen eksponerte muligheten for lange returer. Når man snakker egne returer har imidlertid 1814s en av ligaens klart sterkeste i form av Arne August Skovseth Søgaard, med #24 Michael Hall som et ubehagelig (for motstanderen) andrevalg. Vikings da? Vel…Erik Ford. Ikke akkurat noe mindre dårlig valg på returmann det.

Vekting Vikings / 1814s: 60/40.

 

TJ Reap – har ledet Eidsvoll til nok en finale.

Trenere: Oslo Vikings har landets største trenerstab, og en åpenbar fordel i det. I tillegg har Hovedtrener Derek Mann vist seg som en avbalansert herremann med evne til å forberede laget godt. Petter Vogt sine kunnskaper på det fysiske har dessuten lagt et solid grunnlag før laget i det hele tatt kom til første kamp. Defensiv koordinator Nicolay Falch Knutsen har fått Vikings sitt forsvar til å bli eksepsjonelt sterkt, og får svært gode skussmål. Så kan man samtidig stille spørsmålet med om svakhetene Vålerenga Trolls greide å eksponere i semifinalen vil bli korrigert/vil kunne bli testet på samme viset av Eidsvoll 1814s.

Laget fra Eidsvoll fikk ny hovedtrener før sesongstart, og det var mye usikkerhet knyttet til trenerskiftet og hvilken betydning det ville få. Vel; det er finale, og her er 1814s nok en gang. TJ Reap og hans entusiasme har kommet godt med når Eidsvoll 1814s samtidig har dratt god nytte av ungdomsarbeidet som allerede var gjort foregående år, og har matchet spillere på en måte som ser ut til å skape et lag som har vokst utover sesongen. Reap har en veteran som Kenneth Andersen med seg, og enkelte andre også – et par av dem spillere som er langtidsskadet. Samme antall dedikerte trenere som hos Vikings er det imidlertid ikke.

Vekting Vikings / 1814s: 60/40.

 

Foto: Max Emanuelson

Sum vekting:

Oslo Vikings:    515 (av 900)
Eidsvoll 1814s: 385 (av 900)

 

Konklusjon: Vi holder Oslo Vikings som favoritter på vei inn i denne NM-finalen. Det er da også årsaken til at de befinner, og har befunnet seg i hele år, på toppen av powerrankingen. Posisjon for posisjon er det vanskelig å konkludere med noe annet enn at de er Norges beste lag. Det betyr også at om Eidsvoll 1814s skal slå dem, så er det den kollektive laginnsatsen kombinert med intensitet og vilje som sammen med å få utnyttet spisskompetansen man besitter, som må dra dette i havn for grunnlovsmennene. Kan det skje? Åpenbart kan det skje. Tror vi at det skjer? Nei, vi tipper dette ender opp i Oslo-lagets favør.

Tippet resultat: Oslo Vikings 38 – Eidsvoll 1814s 28

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x