Hall of Fame 2016: Får vi noen førsteårsvalg?

Den første runden med Hall of Fame-kandidater er annonsert

I februar vil Hall of Fame-kullet (HoF) for 2016 annonseres. I tillegg til potensielle medlemmer fra kategorien veteraner og bidragsytere vil det bli annonsert mellom fire og syv moderne medlemmer, det vil si folk som forlot NFL i nyere tid og som har vært ute av ligaen i minst fem år. Før vi kommer til februar må vi dog få en liste med nominerte, og første steg på veien til det kom for noen uker siden, da årets 108 HoF-kandidater ble annonsert. Utvelgelseskomiteen vil nå diskutere, deliberere og stemme helt frem til vi har fått disse fire til syv nye HoF-medlemmene i februar. I november vil listen på 108 bli kuttet ned til 25 semifinalister, og i januar vil vi stå igjen med 15 finalister.

Blant årets 108 kandidater er det 93 spillere og 15 trenere. Å presentere og diskutere alle sammen ville nok ta litt for stor plass i denne artikkelen, men vi skal her presentere de potensielle “first ballot”-spillerne, dvs. spillerne som har vært ute av ligaen i nøyaktig fem år og som dermed har muligheten til å bli valgt inn i HoF på første forsøk, hvilket selvsagt er en ekstra ære. Blant de 108 kandidatene er det 9 potensielle førsteårsmedlemmer.

 

Ethan Albright, Long Snapper

Miami (1995), Buffalo (1996-2000), Washington (2001-09), San Diego (2010)

Ethan Albright var en rødhåret long snapper. Kallenavnet "The Red Snapper" ga egentlig seg selv.
Ethan Albright var en rødhåret long snapper. Kallenavnet «The Red Snapper» ga egentlig seg selv.

“The Red Snapper” har muligheten til å skrive historie som tidenes første long snapper i HoF. Albright er nok med rimelig stor sikkerhet den minst kjente blant navnene på lista her, og han har, som long snappere flest, ikke så alt for mye heder og ære å vise til. En pro bowl ble det riktignok på Albright, i 2007. Han er også long snappernes iron man, med 224 grunnspillkamper på rad mellom 1996 og 2010.

Sjanse for å komme inn i år: Minimale. Albright er ikke first ballot-materiale, men kanskje, nå som punterne i fjor endelig ble representert ved Ray Guy, vil folk om noen år begynne å rope etter at det også må være en long snapper i HoF.

 

Keith Bulluck, Linebacker

Tennessee (2000-09), NY Giants (2010)

Gjennom hele 2000-tallet var Bulluck sentral i Titans-forsvaret.
Gjennom hele 2000-tallet var Bulluck sentral i Titans-forsvaret.

Bulluck ble tatt av de regjernede AFC-mesterne Tennessee med deres sene førsterundevalg i 2000. De første årene tilbrakte han for det meste på special teams, men etter at han ble tatt opp blant starterne etablerte han seg fort som en av ligaens beste taklere. I fem år på rad rundet han et tresifret antall taklinger og i 2004 var han nr. 1 i ligaen med til sammen 152 taklinger.

Sjanse for å komme inn i år: Minimale. Det er fortsatt mange gode linebackere som venter på å komme seg inn i HoF, og det er lite som tilsier at Bulluck skulle ha noen grunn til å snike foran i køen, om han i det hele tatt noen gang har gjort nok til å komme seg inn. At han spilte for ligaens mest anonyme lag for mesteparten av karrieren hjelper også lite.

 

John Carney, Kicker

Tampa Bay (1988-89), LA Rams (1990), San Diego (1990-2000), New Orleans (2001-06), Jacksonville (2007), Kansas City (2007), NY Giants (2008), New Orleans (2009-10)

John Carney bommet på XP-spark lenge før det ble standard blant kickere.
John Carney bommet på XP-spark lenge før det ble standard blant kickere.

Carney har hatt en veldig lang og innholdsrik NFL-karriere, som varte så lenge at han faktisk er en av kun to spillere som har spilt NFL-fotball i fire forskjellige tiår. Spesielt tiden i San Diego, hvor Carney er den spilleren som har scoret flest poeng for laget gjennom historien. Carney fikk også med seg en Super Bowl-ring, da hans Saints vant Super Bowl XLIV mot Colts. Som kickere flest huskes han dog dessverre best for de gangene han feilet. Carney bommet bare på 10 ekstrapoeng gjennom 23 år i ligaen, men hans bom for Saints mot Jaguars i 2003 – da Saints trodde de hadde ordnet overtid på et fantastisk spill med flere laterale pasninger, men endte opp med å tape 19-20 – er nok kanskje det mest berømte bommede ekstrapoenget noensinne.

Sjanse for å komme inn i år: Minimale. Carney er en litt blekere utgave av Morten Andersen. Han spilte til han var veldig gammel, men ikke like gammel som Andersen. Han scorte en haug med poeng, men ikke like mange som Andersen. Så lenge Andersen ikke er i HoF kommer ikke Carney inn.

 

Alan Faneca, Guard

Pittsburgh (1998-2007), NY Jets (2008-09), Arizona (2010)

Etter NFL-karrieren mistet Faneca en god del kilo og begynte å løpe maraton.
Etter NFL-karrieren mistet Faneca en god del kilo og begynte å løpe maraton.

Alan Faneca var en av de mest sentrale brikkene i et meget godt løpsangrep hos Steelers på starten av 2000-tallet. Faneca banet vei for spillere som Jerome Bettis og Willie Parker i Pittsburgh og Thomas Jones i New York. Faneca fikk også med seg en Super Bowl-seier i Super Bowl XL mot Seahawks, og han ble valgt til hele 9 pro bowls.

Sjanse for å komme inn i år: Middels gode. Faneca er en av de absolutt beste guardene som har spilt i NFL, og ettersom Will Shields og Larry Allen er kommet inn de siste årene er det ingen store navn i køen foran ham. Men Faneca spilte guard, ikke akkurat en glamorøs posisjon med mye oppmerksomhet, noe som kan tale imot ham. Det hjelper heller ikke at han i år også må kjempe om oppmerksomheten med Brett Favre og Terrell Owens, to av de største navnene i nyere NFL-historie.

 

Brett Favre, Quarterback

Atlanta (1991), Green Bay (1992-2007), NY Jets (2008), Minnesota (2009-10)

En jublende Brett Favre, slik han for alltid vil bli husket i Green Bay.
En jublende Brett Favre, slik han for alltid vil bli husket i Green Bay.

Nevn en rekord, så å si en hvilken som helst rekord. Sjansene er store for at Favre enten har den eller har hatt den. Gjennom 20 år i ligaen gjorde “The Gunslinger” så å si alt det er mulig for en quarterback å gjøre på banen. Favre var mannen som gikk ut på banen og gjorde de mest spektakulære og artige ting med ballen, og han gjorde det i år etter år etter år. På veien mot rekorden for flest kamper på rad av en NFL-spiller rakk Favre også å få med seg en Super Bowl-seier, tre MVP-priser og 11 pro bowls.

Sjanse for å komme inn i år: Meget gode. Så lenge Favre klarer å lære seg hva det er og ikke er OK å ta bilder av er det ingenting som kan ødelegge veien hans inn i HoF.

 

 

Lawyer Milloy, Safety

New England (1996-2002), Buffalo (2003-05), Atlanta (2006-08), Seattle (2009-10)

Lawyer Milloy med Lombardi-trofeet
Lawyer Milloy med Lombardi-trofeet

Milloy var strong safety for New England i løpet av årene som ledet opp til starten på lagets dynastiperiode og en viktig brikke i Patriots-forsvaret som overrasket alle og slo Rams’ Greatest Show on Turf i Super Bowl XXXVI. Milloy spilte seg til fire pro bowls i New England, og hadde også produktive og gode år etter at han forlot Boston. Milloy er en av bare en veldig liten håndfull spillere som har både 20 interceptions og 20 sacks i NFL-karrieren.

Sjanse for å komme inn i år: Små. Når spillere som Steve Atwater, John Lynch og Darren Woodson fortsatt venter på å komme inn i HoF er det en aldri så liten kø for defensive backs, og Milloy må nok finne seg i å vente bakerst.

 

Terrell Owens, Wide Receiver

San Francisco (1996-2003), Philadelphia (2004-05), Dallas (2006-08), Buffalo (2009), Cincinnati (2010)

Beste Owens-feiring? Vi holder en knapp på den gangen han provoserte hele Texas ved å stå oppå Cowboys-stjerna.
Beste Owens-feiring? Vi holder en knapp på den gangen han provoserte hele Texas ved å stå oppå Cowboys-stjerna.

Få spillere er så polariserende som T.O., en klassisk “elsk eller hat”-fyr. Owens er på alle måter en av tidenes beste wide receivere, men dessverre er det slik at det ikke er spillet, men oppførselen, som er det første alle husker og tenker på når de tenker på Owens. Han kranglet med media, med trenere, med medspillere, med motspillere og med fans. Og så feiret han scoringer, da, på alle mulige måter. Hvis du syns det er kjedelig at spillerne ikke får lov til å feire på særlig artige måter i dag er det fordi Owens har brukt opp alle feiringene, og NFL har i tur og orden forbydd dem alle sammen. Owens var en fantastisk spiller og et fargerikt innslag i NFL, men han kunne også gå litt for langt iblant.

Sjanse for å komme inn i år: Gode. Ser man på statsene er T.O. i HoF en no-brainer. Ser man på mengden med mediedekning er det også en no-brainer. Men ser man på typen mediedekning kan man se at enkelte kanskje vil kvie seg litt for å slippe ham inn med en gang. Owens hører hjemme i HoF, men det kan være at komiteen vil straffe ham for kontroversene ved å holde ham utenfor i noen år.

 

Clinton Portis, Running back

Denver (2002-03), Washington (2004-10)

Portis møtte ofte opp til intervjuer i kostymer og med oppdiktede personligheter.
Portis møtte ofte opp til intervjuer i kostymer og med oppdiktede personligheter.

Portis hadde en fantastisk start på karrieren da han løp inn over 1500 yards for Denver på vei til å bli årets offensive rookie i 2002. Etter to gode år ble han byttet bort til Washington hvor han etablerte seg som en av ligaens og lagets beste running backs. Karrieren hans ble dog preget av skader, og Portis ble etter at han trakk seg fra ligaen en av frontmennene i søksmålet fra hodeskadede spillere mot NFL.

Sjanse for å komme inn i år: Små. Portis var en meget god running back, men det er mange andre gode running backs som venter på å komme inn.

 

Darren Sharper, Safety

Green Bay (1997-2004), Minnesota (2005-08), New Orleans (2009-10)

Sharper var kanskje den beste safetyen i hele NFL i forrige tiår og var en viktig spiller i alle tre lagene han spilte. Han avsluttet karrieren med en Super Bowl-ring, men han vil på ingen måte bli husket som en eventyrhistorie i NFL. Sharper soner for øyeblikket en fengselsstraff for voldtekt av ni kvinner.

Sjanse for å komme inn i år: Ikke-eksisterende. Det fremstår som uforståelig og rimelig morbid at Sharper i det hele tatt er en av de 108 kandidatene. HoF-komiteen unnskylder seg med at det ikke er meningen at de skal ta hensyn til hendelser av banen når de gjør sine valg, men tidligere erfaringer viser at de har gjort nettopp dette, og uansett burde det være mulig for komiteen å være litt taktfulle i denne situasjonen. Ingen ønsker å se Sharper i HoF og det føles ubehagelig å i det hele tatt måtte diskutere temaet.

 

Mike Vrabel, Linebacker

Pittsburgh (1997-2000), New England (2001-08), Kansas City (2009-10)

Vrabel figurerte kraftig på årets utgave av Hard Knocks.
Vrabel figurerte kraftig på årets utgave av Hard Knocks.

Den som har sett årets utgave av Hard Knocks har nok fått med seg Vrabel, som for tiden er linebacker-trener i Houston. Før han begynte som trener var dog Vrabel en meget god linebacker. Vrabel vant tre Super Bowl-ringer med New England i løpet av 2000-tallet, og han var en sentral og viktig del av laget som gikk ubeseiret gjennom grunnspillet i 2007, med 12,5 sacks gjennom 2007-sesongen.

Sjanse for å komme inn i år: Minimale. Vrabel var en god, men ikke fenomenal linebacker. At han er en HoF-kandidat er nok i stor grad fordi han var en god spiller på et fantastisk lag, og ikke så mye på grunn av hans individuelle ferdigheter.

 

Brian Westbrook, Running back

Philadelphia (2002-09), San Francisco (2010)

Westbrook valgte en gang å legge seg i stedet for å score en TD. Et taktisk riktig valg, men lite populært blant fantasy-eierne.
Westbrook valgte en gang å legge seg i stedet for å score en TD. Et taktisk riktig valg, men lite populært blant fantasy-eierne.

Westbrook var en relativt liten fotballspiller fra et relativt lite universitet (Villanova) da han kom til Philadelphia. Men i Philly ble han fort en av de største favorittene, kanskje nettopp fordi han var en typisk underdog. Han var en viktig del av laget som tok seg til Super Bowl XXXIX og var en av de beste running backene i ligaen gjennom et helt tiår.

Sjanse for å komme inn i år: Minimale. Westbrook faller inn i kategorien god, men ikke spektakulær. Han er høyt aktet i Philadelphia, men i konkurranse med resten av ligaen og de mange gode running backene som ennå ikke er inne kommer Westbrook til kort.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x