Hvordan blir seniorseriene til neste år?

Nå som grunnspillet er gjennomført i alle de tre seniordivisjonene på herresiden er det ikke for tidlig å sette fokus mot neste sesong. Hvilke lag blir å finne i hvilke divisjoner til neste år?

Som folk har fått med seg har vi i amfotball.com ikke dekket de norske seriene i år, med unntak av å publisere resultater på facebooksiden. Etter at vår redaktør Jarle Magnus Henriksen, som sto for 95% av artiklene som ble publisert på siden, ga seg tidligere i år har det vært vanskelig å holde siden gående. Det finnes de som er villige til å gjøre noe, men vi er avhengig av flere. Så før jeg fortsetter denne artikkelen  ber jeg alle som er interessert i at amfotball.com skal komme tilbake til det den var og er villige til å bidra for å få det til om å ta kontakt. Men nok om det!

Grunnspillet i alle divisjoner er altså ferdigspilt, og vi retter blikket mot neste år. Ut ifra hva undertegnede kjenner til er det ingen nye klubber som står og banker på døren når det kommer til seriespill. I denne artikkelen tar jeg derfor utgangspunkt i at ingen nye lag kommer til, men at alle lagene som deltok i år også deltar til neste år. Det er altså kun noen tanker rundt hvilke lag som blir å finne i hvilke divisjoner, og jeg presiserer at det er mine personlige tanker og meninger.

Jeg har ikke tatt kontakt med noen klubber i forkant av artikkelen fordi før det første har nok ingen av de aktuelle klubbene allerede nå bestemt seg for hva de skal gjøre neste år, og for det andre ødelegger hele vitsen om alle sier nei. I tillegg vet vi fra tidligere år at forbundet har muligheten til å tvangsflytte klubber opp i divisjonssystemet mot deres vilje, og at de tidligere har vist seg villige til å bruke denne muligheten for å oppnå den divisjonsoppbyggingen de ønsker. Men det er tema for en annen artikkel. Her følger tankene om de ulike divisjonen anno 2019:

Eliteserien

Eliteserien besto i år av fire lag, og når grunnspillet var ferdigspilt så tabellen slik ut:

LAG K S U T + = POENG
Oslo Vikings 6 5 0 1 233 73 160 10
Åsane Seahawks 6 3 0 3 107 166 -59 5
Vålerenga Trolls 6 2 0 4 118 166 -48 4
Eidsvoll 1814´s 6 2 0 4 97 150 -53 3

Som dere ser av tabellen var Eliteserien er relativt jevn serie i år ved at alle lagene hadde minimum 2 seiere på 6 kamper. Det var altså ikke noe markant bunnlag i fare for å ville rykke ned så jeg forventer at alle de fire lagene fra årets divisjon forblir.

Når det kommer til nye lag opp er det to kandidater som selvfølgelig er de to beste lagene fra årets 1. divisjon: Olavs Menn og Kristiansand Gladiators. Det interessante er at begge i helgen som var fikk måle krefter med hvert sitt Eliteserielag, noe som endte med følgende resultat:

HJEMMELAG BORTELAG RESULTAT
Vålerenga Trolls Kristiansand Gladiators 74 – 36
Eidsvoll 1814´s Sarpsborg Olavs Menn 55 – 24

Det var altså ikke noen overkjøring i noen av kampene, og det er verdt å nevne at i kampen mellom Olavs Menn og Eidsvoll var Olavs Menn også i ledelsen deler av kampen, ettersom store deler av Eidsvolls poeng ble scoret på slutten.Vi vet samtidig at det finnes interesse innad i Olavs Menn for et opprykk og jeg tror at det å spille relativt jevnt med et lag som er mange ganger Norgesmester og var i NM finalen senest i fjor gir de den selvtilliten de trenger for å ta den avgjørelsen.

For Kristiansand Gladiators’ del er situasjonen annerledes. De er et tidligere Eliteserielag og var Norgesmestere tilbake i 2014, før de forsvant ut av seriesystemet i 2015. I 2016 var de tilbake og dominerte i 2. divisjon, før de rykket opp til 1. divisjon og ble seriemestere der i fjor, og altså en andreplass i år. Når Gladiators returnerte til seriesystemet i 2016 ble det sagt at de ønsket å returnere til Eliteserien så raskt som mulig. De følte seg ikke klare i fjor, men jeg tror de vil ta sjansen i år. De var nok ikke så jevnspilt med Vålerenga Trolls som de selv håpet, men de bet likevel godt fra seg ved å score 36 poeng. I tillegg hjelper det at Olavs Menn også rykker opp, for selv om de kanskje vil slite med motstanden i toppen av divisjonen det første året vil det være muligheter for jevne kamper i bunnen.

I tillegg til ovennevnte er det viktig å nevne at forbundet har vært tydelig på at de ønsker åtte lag på sikt i Eliteserien. De ønsker også et partall antall lag for å gjøre seriesystemet enklere, og det er derfor mye mulig at om Olavs Menn ønsker opprykk at forbundet da tvinger Gladiators opp også.

På bakgrunn av det tenker jeg at det er sannsynlig at vi får seks lag i Eliteserien i 2019. Lagene er som følger:

 • Oslo Vikings
 • Åsane Seahawks
 • Vålerenga Trolls
 • Eidsvoll 1814’s
 • Olavs Menn
 • Kristiansand Gladiators

1. divisjon

1. divisjon besto i år av fire lag. Når grunnspillet var ferdigspilt så tabellen slik ut:

LAG K S U T + = POENG
Sarpsborg Olavs Menn 6 6 0 0 275 50 225 12
Kristiansand Gladiators 6 4 0 2 141 100 41 8
Kolbotn Hunters 6 2 0 4 46 159 -113 2
Gjøvik Swans 6 0 0 6 54 207 -153 -3

Av disse fire lagene har jeg allerede lovet bort to av dem til Eliteserien, noe som gjør at kun to lag gjenstår: Kolbotn Hunters og Gjøvik Swans.

To lag er ingen serie, og for at 1. divisjon skal bestå er man nok avhengige av at minimum to lag fra 2. divisjon tar steget opp. Hvis man ser på tabellen til 2. divisjon litt lenger ned i artikkelen trenger man ikke ha veldig god peiling på amerikansk fotball for å se at en klubb stikker seg ut.

NTNUI Nidaros Domers var fast innslag i Eliteserien i mange år før de frivillig rykket ned 1. divisjon i 2016, for deretter å føle de ble tvunget opp igjen til Eliteserien av forbundet i forkant av 2017-sesongen. Det gikk ikke så bra, de trakk laget før seriestart og i år var de altså å finne i 2. divisjon. Der var det derimot tydelig at de ikke hørte hjemme, så Domers forventes å være tilbake i 1. divisjon i 2019.

Når det kommer til de øvrige lagene var det fire klubber i årets 2. divisjon som sto med fire seire og ett tap når sesongen var ferdigspilt.  Disse er:

 • Oslo Vikings II
 • Tromsø Trailblazers
 • Sand Falcons
 • Lura Bulls

Den første klubben, Oslo Vikings II, er utelukket da andrelag ikke har lov til å spille i 1. divisjon. Da gjenstår tre klubber, hvorav to av dem ikke deltok i seriesystemet i fjor i det hele tatt.

 • Lura Bulls spilte i Eliteserien i fjor, og ville vært primærkandidat til opprykk hvis det ikke var for en liten ting – de trakk seg fra en kamp i årets sesong grunnet spillermangel. De vant riktignok alle kampene de deltok i, men det hjelper ikke hvis man ikke har et lag med nok spillere for steget over. I 1. divisjon spilles det både med flere spillere på banen, og er større krav til antall spillere på sidelinjen enn i 2. divisjon, og det er derfor lite trolig at Bulls blir å finne i 1. divisjon til neste år.
 • Tromsø Trailblazers deltok ikke i seriespill i 2017, men de gjorde det i 2016 og 2015. De gang med svært begrenset suksess, 1 seier og 10 tap på to sesonger, men i år har det vært noe annet. Klubben har vært forsterket igjennom en samarbeidsavtale mellom Bardu Wolverines, men jeg vet ikke hvor mye det har hatt å si for suksessen. Det som derimot er verdt å merke seg er at av Tromsøs fire seire i år var det ingen som var over lag som havnet topp 6 på tabellen. Det ‘beste’ laget de slo, Drammen Warriors, vant de kun med 1 poeng (22-21). Videre måtte de til dobbel overtid for å ta seieren over Lillestrøm Starfighters, en klubb som kun klarte én seier i år. Det er verdt å påpeke at Tromsø har en utfordrende beliggenhet og begge de nevnte kampene var på bortebane, men den geografien endres ikke av at de går til 1. divisjon. Tvert imot blir det dyrere ved at det kreves flere spillere på tur. Jeg tror derfor det er lite trolig med opprykk på Tromsø.
 • Da gjenstår Sand Falcons. Norges nyeste klubb startet av tidligere hovedtrener for Eidsvoll 1814’s Greg Kleidon. Deres eneste tap for sesongen var mot seriemestere NTNUI Nidaros Domers, men det var også et klart tap (6 – 45). Likevel ser jeg på det som relativt sannsynlig med et opprykk for Sand til neste år. Ikke nødvendigvis fordi de hører hjemme i 1. divisjon, men fordi de er den beste resterende kandidaten. Forbundet er avhengig av fire lag i 1. divisjon, og hvis både Olavs Menn og Gladiators rykker opp er Sand trolig øverst på listen etter Domers for å ta over plassene.

På bakgrunn av alt dette føler jeg det mest sannsynlige scenarioet – hvis både Olavs Menn og Kristiansand rykker opp til Eliteserien – er at det igjen blir fire lag i 1. divisjon til neste år og at disse er:

 • Kolbotn Hunters
 • Gjøvik Swans
 • NTNUI Nidaros Domers
 • Sand Falcons

2. divisjon

2. divisjon i 2018 besto av 13 lag. Når sesongen var ferdigspilt så tabellen slik ut:

LAG K S U T + = POENG
NTNUI Nidaros Domers 6 6 0 0 267 38 229 12
Oslo Vikings 2 5 4 0 1 111 67 44 8
Tromsø Trailblazers 5 4 0 1 85 29 56 8
Sand IL Falcons 5 4 0 1 152 112 40 8
Haugesund Hurricanes 5 3 0 2 191 71 120 6
Lura Bulls 5 4 0 1 158 41 117 4
Drammen Warriors 5 3 0 2 103 81 22 3
Tønsberg Raiders 5 2 0 3 99 109 -10 2
Lillestrøm Starfighters 5 1 0 4 66 123 -57 2
Fredrikstad Kings 5 2 0 3 86 151 -65 2
Åsane Seahawks 5 0 0 5 18 234 -216 0
Ålesund Amerikansk Fotballklubb 5 0 0 5 22 158 -136 -1
Kongsvinger Fortress 5 0 0 5 47 191 -144 -2

Av disse 13 lagene har jeg skrevet at jeg forventer to av dem til å rykke opp: Domers og Falcons. For lag i 2. divisjon er det ikke mulig å rykke ned, og vi håper og tror at ingen lag ser seg nødt til å forlate seriesystemet til neste år. Det er altså bare å håpe at de 11 resterende lagene forblir.

Dette var mine personlige tanker rundt hvordan jeg tror seriene blir seende ut til neste år? Er du enig? Uenig? Hvorfor? Og ikke minst, hva tror du selv? Si din mening i kommentarfeltet! 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x