Spådommer – Nasjonal studentliga 2016

Det er bare timer igjen til avspark i den første (offisielle) nasjonale studentligaen i amerikansk fotball. Tre av Norges fem studentlag deltar og nå i første helg skal det spilles tre kamper, hvor alle møter alle. Vi har allerede gjennomgått hva det handler om, serieoppsettet osv, og vi har snakket med alle lagene. Kampfilm fra forrige gang lagene møttes har vi dessverre ikke tilgjengelig, så det er veldig vanskelig å spå hvordan dette kommer til å utarte seg. En ting har vi ihvertfall stor tro på, og det er at det kommer til å bli jevnt.

Forrige gang disse lagene møttes, i Studentlekene 2015, så var det mange bra kamper. Selv om det til tider var relativt store score-forskjeller i lekene så involverte de mest ujevne kampene minst ett av lagene som ikke deltar i årets studentliga. Om vi tar de tre lagene som skal spille i helgen, og ser på resultatene i deres oppgjør i SL2015 så finner vi følgende:

BI CleaversNHHI (8-28)
UiSi TeamHyTechBI Cleavers (8-22)
NHHIUiSi TeamHyTech (14-8, Semi-finale)

Om vi legger disse resultatene til grunn så vil få følgende rangering:

#1 NHHI Amerikansk Fotball
#2 BI Cleavers
#3 UiSi TeamHyTech

Videre i SL2015 så gikk NHHI videre til finalen hvor de tapte 7-18 mot forehåndsfavoritten NTNUI Nidaros Domers, mens BI Cleavers og UiSi TeamHyTech skulle møtes i bronsefinalen. Jeg skriver skulle møtes fordi bronsefinalen ble aldri spilt, ettersom UiSi trakk seg grunnet skader. Som UiSi kommenterte da vi konfronterte de om dette så var dette den femte kampen de skulle spilt på tre dager. Dette blir hardt for selv det mest rutinerte lag.

NHHI- #8
Foto: Young Kim

Displaying NHHI- #8.jpgDisplaying NHHI- #8.jpgHvis vi nå retter fokus mot årets studentliga så er det flere ting vi tror kommer til å være viktig i årets turnering. Noe er hentet fra svarene vi fikk fra lagene, mens andre ting er rene spekulasjoner:

UiSi TeamHyTech

 • UiSi er det eneste laget som har oppdatert informasjon om motstanderlagene, mens NHHI og BI kun har brukt det de lærte i SL2015. Mye kan skje på et år, og det at UiSi har en formening om hva de andre lagene kommer til å stille med kan være gull verdt om benyttet riktig.
 • UiSi er samtidig på hjemmebane og vil trolig ha den største spillerstallen under turneringen.
 • De har også flest spillere med tidligere erfaring, hvor flere har spilt Eliteserien for Lura Bulls og også en med landslagserfaring (Eric Baden).

BI Cleavers

 • Cleavers har så vidt vi vet aldri spilt en kamp utenfor Trondheim. De innrømmer at de kun vil stille med 23 av rundt 30 aktive spillere til første serierunde i Stavanger.
 • Mangler i følge dem selv flere nøkkelspillere på offense.
 • Hadde stor suksess i DFL i høst, men dette var med hele spillerstallen. Hvordan vil det påvirke dem å spille med langt færre spillere?

NHHI Amerikansk Fotball

 •  NHHI var best forrige gang disse lagene møttes. Siden den gang har de fått en større spillerstall, en ny hovedtrener med mye amerikansk fotballerfaring i Benjamin Øien, og laget har i følge dem selv blitt hakket bedre enn i Studentlekene.
  • Vil Benjamin Øien også bli å finne på banen?
 • UiSi omtalte NHHI som «gode til å spille få». Absolutt ingen dårlig egenskap.
 • Omtaler seg selv som sin egen verste fiende, og mener de har store muligheter om de eliminerer egne feil. Betyr dette at de har slitt med mange feil på trening i det siste?
UiSi - #7
Foto: Young Kim

Spådommer:
v/Thomas Olsen

På bakgrunn av resultatene i SL2015, informasjonen vi har fått fra lagene og egne meninger vil vi forsøke å spå resultatene av kampene som skal spilles i helgen. Dette er vanskelig med mangelfull informasjon og uten kampfilm til stede, men vi ønsker likevel å gjøre et forsøk.

Hvem: BI Cleavers vs. NHHI Amerikansk fotball
Hvor og når: Fredag 19. februar kl. 19:00, SIF Stadion (Stavanger)
Score: BI Cleavers 8 – NHHI 14
Hvorfor vi tror de vinner: BI vil gå inn i kampen litt for selvsikre etter høstens seier i DFL. Vi tror nivået i studentligaen vil være hakket høyere, og at NHHI har ligget i hardtrening med sin nye hovedtrener Benjamin Øien. Han vet hva som skal til for å spille på øverste nivå i Norge og han har implementert dette og laget et gjennomført NHHI lag.

 

Hvem: UiSi TeamHyTech vs. BI Cleavers
Hvor og når: Lørdag 20. februar kl. 09:00, SIF Stadion (Stavanger)
Score: UiSi TeamHyTeach 22 – BI Cleavers 16
Hvorfor vi tror de vinner: Begge lagene er sultne på revansje. BI etter gårsdagens tap mot NHHI, og UiSi etter fjorårets tap mot BI. Cleavers har hevet nivået på spillet sitt siden gårsdagen, men ikke nok til å møte et UiSi lag med mange gode og erfarne spillere. BI forarger seg over at resten av laget ikke ble med til Stavanger.

 

Hvem: NHHI Amerikansk fotball vs. UiSi TeamHyTech
Hvor og når: Fredag 19. februar kl. 14:30, SIF Stadion (Stavanger)
Score:
NHHI 8 – UiSi TeamHyTeach 20 
Hvorfor vi tror de vinner: 
UiSi går fort opp i ledelsen, noe som stresser NHHI og utløser dårlig spill. Kommunikasjonen til NHHI svikter og UiSi drar ifra. NHHI får inn en touchdown mot slutten, men kampen blåses av akkurat når de begynner å få momentum.

(saken fortsetter under bildet)

Dommer
Foto: Young Kim

v/ Edvin Jenssen

Jeg deltok under SL2015 sammen med NTNUI Nidaros Domers, og har spilt mot samtlige av lagene som deltar i årets studentliga. Det er riktignok ett år siden TeamHyTech og NHHI gjestet Dødens Dal, mens sist jeg så Cleavers på banen stakk de av med en pokal. Jeg må nok også si meg svært uenig i spådommene over her, dog mye basert på hva jeg så i februar i fjor.

For å begynne med fjorårets finale-deltaker, NHHI: de gjorde mye med en liten roster, offense var ukomplisert og på defense så svermet de til ballen med en prisverdig aggressivitet. De spilte det noen vil si er kjedelig fotball, men simplisiteten i systemet gjør at det er lett å få nye spillere inn og det er mindre å huske for spillerne i hektiske kampsituasjoner. Med andre ord, det er sjeldent det gjøres store, avgjørende feil.

NHHI må score poeng for å overleve, og de har gode muligheter for dette, spesielt i løpespillet, som de viste frem under fjorårets SL. Ifølge NHHI er de ett par hakk bedre enn i fjor, og i fjor var de ganske gode. Så det gjenstår å se om de makter å prestere nå til helgen.

UiSi er vel det laget jeg har minst kjennskap til – Domers slo de relativt greit i fjor, men det var vanskelig å få en pekepinn på nivået på grunn av ujevnt spill. De har Studentligaens beste spiller i Eric Baden, og det kommer til å hjelpe forsvaret deres, som ikke nødvendigvis var den sterkeste lagdelen under fjorårets SL. Det hjelper og å ha fått ett års mer erfaring fra i fjor, og selv om TeamHyTech er det yngste laget i ligaen legger kampformat og hyppigheten på utskiftninger opp til store omveltninger i rankingen av lagene.

Det laget jeg kjenner best til er BI Cleavers. Selv om man kan anta at de andre lagene har blitt bedre siden SL2015, så vet jeg at Cleavers har hevet seg betraktelig. De spiller aggressivt i forsvar og i motsetning til de to andre har de en quarterback og et offense som kan kaste ballen nedover banen. Dette siste utsagnet er basert på det jeg så fra lagene i februar i fjor, og det jeg har sett fra Cleavers siden. Og basert på dette kan jeg trygt si at Cleavers kunne konkurrert i 2. divisjon i 2016 dersom det hadde vært ønskelig.

Så hva tror jeg egentlig om denne turneringen? Det BI presterte i DFL i høst er nok til å overbevise meg om de er det sterkeste laget i årets studentliga. Måten de spiller forsvar på er enkel, men ikke spesielt konservativ, og det er vanskelig for uerfarne linjemenn (og quarterbacks) og justere. De viser og at de kan score poeng, både via løp og pasninger, og de har spilt mye sammen. TeamHyTech tar nok store skritt i denne turneringen, men jeg tror de faller litt på kamperfaring der NHHI vinner mye på vilje.

Min spådom blir derfor at etter helgen kommer BI ut på topp, tett fulgt av NHHI og UiSi.

 

Uenig i våre tips? Bruk kommentarfeltet for å fortelle oss hva du tror!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x