Vi ser på U15 serien 2017!

Til tross for at det er under en måned igjen til seriestart ble det endelige serieoppsettet for U15 publisert først i går. Nå som det er på plass kan vi endelig gjøre en gjennomgang av årets U15 serie.

Det var i utgangspunktet åtte lag som var påmeldt årets U15 serie, men dessverre er det på U15 nivå at det har vært størst frafall i årets sesong. Hele tre lag har måttet trekke seg før en eneste kamp er spilt, noe som er synd både for serien og for idretten i Norge generelt. De tre lagene var:

Av disse deltok både Kolbotn og Kristiansand i U15 serien i fjor, mens Lura Bulls også i 2016 måtte trekke laget før seriestart. Resultatet i år er at det bare er fem lag som stiller til start i årets U15 serie, noe som er en nedgang fra 7 lag i 2016. Av de fem lagene stilte alle i fjorårets U15 serie, så det har ikke kommet til noen nye lag. Årets lag er følgende: (med fjorårets plassering i parentes)

  • Oslo Vikings (#1)
  • Vålerenga Trolls (#2)
  • Eidsvoll 1814’s (#3)
  • Åsane Seahawks (#5)
  • Lillestrøm Starfighters (#6)

Det var uklart en stund hva som ville skje med serieoppsettet ettersom nesten 40% av lagene i det opprinnelige oppsettet nå har trukket seg, og svaret fikk vi først for noen dager siden da forbundet publiserte et nytt serieoppsett hvor det var kommet til noen kamper. Det endelige serieoppsettet er altså:

DATO KL BANE HJEMMELAG BORTELAG RESULTAT KOMMENTAR
02. sep. 12:00 Rolland Åsane Seahawks Vålerenga Trolls  NY KAMP
03. sep. 14:00 Lillestrøm Lillestrøm Starfighters Oslo Vikings
09. sep. 14:00 Rolland Åsane Seahawks Oslo Vikings
10. sep. 14:00 Lillestrøm Lillestrøm Starfighters Eidsvoll 1814´s
16. sep. 14:00 Bøn Eidsvoll 1814´s Åsane Seahawks
17. sep. 14:00 Frogner Oslo Vikings Vålerenga Trolls
23. sep. 14:00 Frogner Vålerenga Trolls Åsane Seahawks
24. sep. 12:00 Frogner Oslo Vikings Eidsvoll 1814´s
30. sep. 14:00 Lillestrøm Lillestrøm Starfighters Oslo Vikings  NY KAMP
01. okt. 14:00 Frogner Vålerenga Trolls Eidsvoll 1814´s
14. okt. 14:00 Rolland Åsane Seahawks Eidsvoll 1814´s  NY KAMP
15. okt. 14:00 Lillestrøm Lillestrøm Starfighters Vålerenga Trolls
21. okt. 14:00 Bøn Eidsvoll 1814´s Oslo Vikings  NY KAMP
21. okt. 14:00 Rolland Åsane Seahawks Lillestrøm Starfighters
29. okt. 14:00 Frogner Vålerenga Trolls Lillestrøm Starfighters  NY KAMP

Dette betyr at alle lagene får 6 kamper hver, men det er et ujevnt antall borte og hjemmekamper. Årsaken til dette er i følge forbundet at de har vektlagt økonomi. Alle lagene på Østlandet har fått en tur over fjellet til Åsane, mens Åsane har bare fått to turer til Østlandet.

Som i fjor spilles det ikke noe form for sluttspill for U15. Årsaken til det er at forbundet ikke ønsker det, rett og slett. Resultatet er at det bare kåres en seriemester og ikke noen norgesmester.

Vi vil heller ikke i år skrive noen spådommer hverken før sesongen eller i forkant av kampene i U15 serien. De to hovedårsakene til det er som for U17 og U19:

  1. Informasjonen om lagene, spillere osv. er simpelthen ikke lett nok tilgjengelig. Det vil kreve ressurser vi ikke har, og initiativ hos alle klubbene som vi forstår at man kanskje ikke har ressurser til der heller, for å kunne skaffe nok informasjon til en slik behandling av temaet.
  2. Det er snakk om aldersbestemt idrett. Vi har generelt sett ikke så mye i mot å tråkke folk på tærne når de bør tåle det, men aldersbestemt idrett er kanskje ikke arenaen hvor sleivete setninger på en webside som leses av «alle» innen sporten her til lands bør fremkomme.

Likevel tenkte vi at det var greit å introdusere årets lag med noen setninger. For at ingen skal tenke at dette er noen form for rangering er det gjort alfabetisk på stedsnavn:

 

Eidsvoll 1814’s

Eidsvoll har de siste årene bygget seg opp som en solid juniorklubb. I fjor tok de NM gull på U17 nivå, og NM sølv på U19 nivå. På U15 gikk det derimot ikke like bra, og de måtte nøye seg med en tredjeplass på tabellen med tre seire og tre tap. Et av lagene som slo Eidsvoll i fjor var Kolbotn Hunters, og etter at Hunters trakk laget fra serien har de inngått en samarbeidsavtale med 1814’s for årets sesong. Det bør derfor ikke være noen mangel på hverken spillere eller trenere i Eidsvoll, og dermed er de to største problemene for juniorlag i Norge utelukket. Da kan de konsentrere seg om det viktigste, nemlig å bli gode i fotball.

 

Lillestrøm Starfighters

Lillestrøm har hatt kontinuerlig junioraktivitet i lang tid, men de siste årene har resultatene vært litt fraværende. På U15 nivå i fjor endte laget som #6 av 7 lag med to seire og fire tap, og på U17 i år gikk det enda dårligere med en seier og fem tap. Det er derimot et nytt år og trolig en ny generasjon med spillere som tar banen for Lillestrøm U15 i år, og spillerne fra i fjor har fått langt mer erfaring under beltet. Om det holder til å klatre oppover på tabellen blir spennende å se.

 

Oslo Vikings

Oslo Vikings ble seriemestere på U15 nivå i fjor, men de var langt ifra overlegne. I tillegg til et 6-12 tap mot Eidsvoll 1814’s spilte laget jevnt mot både Kristiansand Gladiators (6-0 seier) og Kolbotn Hunters (26-12 seier). Som for de andre lagene i serien er det uansett en ny aldersgruppe som er på vei oppover. I motsetning på U17 nivå hvor vi kan forvente ting av den nye generasjonen fordi vi har sett dem på U15 står vi på U15 nivå helt blanke. Vikings har ikke vært på topp de siste årene på junior, og det at klubben ikke stiller U19 lag for første gang i år er med på å bekrefte det, så forhåpentlig er det en bra generasjon nye spillere på vei oppover som vi får se på banen i høst.

 

Vålerenga Trolls

Trolls hadde en god sesong på U15 i fjor, og den eneste kampen de tapte var åpningskampen mot Oslo Vikings, som endte med å ta seriemesterskapet på grunn av den seieren. Den tabben ser vi nok ikke fra Trolls igjen så i år forventer jeg at de går hardt ut i første kamp (som i år forøvrig er borte mot Seahawks). I en kommentar på en av sakene våre tidligere i år skrev Truls Bråthen i Trolls at de hadde 25 U13 spillere og 20 U15 noe som lover bra også for fremtiden. Trolls er en av klubbene i Norge som tar inn spillere tidligst og det er ikke utenkelig at spillerne Trolls sender på banen i årets U15 serie allerede har trent amerikansk fotball i 4-5 år. Sånt blir det bra fotballspillere av!

 

Åsane Seahawks

Åsane Seahawks endte på 5. plass i fjorårets U15 serie med to seire og fire tap. De to seirene kom ikke overraskende over de to lagene som plasserte seg under de på tabellen, men de spilte også utrolig jevnt mot Vålerenga Trolls som endte på 2. plass (kampen endte 20-18 til Trolls). Seahawks har også fordelen av at de har hjemmekamp mot alle lagene i serien, og alle som har fulgt amerikansk fotball i Norge noen år vet at lag fra Østlandet er generelt sett ikke så flinke til å reise til Bergen. Om det viser seg å være avgjørende eller ikke gjenstår å se, men serieåpning på hjemmebane mot Trolls som de nesten slo i fjor er en ypperlig mulighet for Seahawks å vise hva de er gode for, og for å få revansje samtidig!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x