Vi ser på U19 serien 2017!

Med en måned igjen til seriestart starter siste forberedelser for årets U19 lag. Dette tiltross for at det fortsatt er skoleferie, men det betyr bare at lagene har fantastiske sjanser til å gjennomføre en ordentlig treningsleir. Det er totalt 7 lag som deltar i årets U19 serie, og i denne artikkelen tar vi en nærmere titt på alle sammen.

For et par år siden var U19 serien nede i en dal, og det ble da vedtatt at man skulle gå fra 11 til 9 spillere på banen. Det førte til en økning i antall lag, men økningen har ikke fortsatt inn i årets sesong. Det har riktignok kommer to nye lag til, Åsane Seahawks og Gjøvik Swans, men det er også to lag fra fjorårets sesong som ikke stiller i år, hvorav Oslo Vikings, som tidligere i år uttalte at de heller valgte å plassere U19 spillerne sine på et av klubbens to seniorlag – i Eliteserien eller 2. divisjon. Den andre klubben som stilte U19 lag i fjor, men ikke i år er forøvrig Lillestrøm Starfighters.

Uansett, årets U19 serie er ikke delt inn i puljer, noe som betyr at de 7 deltagende lagene møter hverandre en gang hver for totalt 6 kamper per lag. De 7 deltagende lagene, med fjorårets plassering i parentes, er:

  • Vålerenga Trolls (#1)
  • Eidsvoll 1814’s (#2)
  • BVHIF Ironmen (#3)
  • Nidaros Domers (#4)
  • Lura Bulls (#5)
  • Åsane Seahawks (ny)
  • Gjøvik Swans (ny)
Oslo Vikings stiller ikke lag i U19 serien for første gang siden serien ble opprettet i 1994

Når alle lagene har møtt hverandre en gang, er grunnserien ferdigspilt og vi går inn i NM-sluttspillet. Som i fjor består det i to semi-finaler og en NM finale. Det er lagene rangert #1 og #4 som møtes i den første semi-finalen og lagene rangert #2 og #3 som møtes i den andre. Vinneren av de to semi-finalene møtes til NM finale som i år går 4. November.

Vi vil heller ikke i år skrive noen spådommer hverken før sesongen eller i forkant av kampene i U19 serien. De to hovedårsakene til det er som for U17:

  1. Informasjonen om lagene, spillere osv. er simpelthen ikke lett nok tilgjengelig. Det vil kreve ressurser vi ikke har, og initiativ hos alle klubbene som vi forstår at man kanskje ikke har ressurser til der heller, for å kunne skaffe nok informasjon til en slik behandling av temaet.
  2. Det er snakk om aldersbestemt idrett. Vi har generelt sett ikke så mye i mot å tråkke folk på tærne når de bør tåle det, men aldersbestemt idrett er kanskje ikke arenaen hvor sleivete setninger på en webside som leses av «alle» innen sporten her til lands bør fremkomme.

Likevel tenkte vi at det var greit å introdusere årets lag med noen korte setninger. For at ingen skal tenke at dette er noen form for rangering så gjør vi det alfabetisk på stedsnavn.

 

BVHIF Ironmen

Bærum har deltatt i U19 serien noen år, men det var i fjor de virkelig begynte å klatre. De åpnet sesongen med en solid 61-0 seier over Starfighters før de reiste til Trondheim og tok en knepen 18-14 seier over Domers noen uker etter. Seier over Bulls og Vikings ble det også, og de var ikke alt for langt unna i semifinalen de spilte mot Eidsvoll 1814’s, selv om de tapte 40-26.

I årets sesong er det mer usikkert hva som venter oss når Ironmen går på banen i første kamp. I motsetning til tidligere i år har klubben ikke deltatt med et U17 lag i årets sesong, så det er vanskelig å vite hva de har tilgjengelig av spillere. De har derimot sesongåpning på bortebane i Åsane 2. september, så hvis de stiller bra med spillere i den kampen er nok Ironmen et lag å regne med i årets sesong.

 

Eidsvoll 1814’s

Eidsvoll 1814’s har vært et av Norges beste juniorprogram de siste årene ledet av Greg Kleidon, men nå som han har forlatt klubben og startet ny klubb på Sand i stedet må Eidsvoll klare seg på egenhånd. På U17 nivå så det derimot ut til å gå veldig bra, ettersom laget gikk ubeseiret igjennom U17 serien ved å score totalt 216 poeng og slippe inn kun 6, før de tok en solid seier over Oslo Vikings i NM finalen.

På U19 nivå i fjor var de det nest beste laget, men det var likevel et stykke opp til fjorårets Norgesmestere Vålerenga Trolls som Eidsvoll tapte 60-14 mot i fjorårets U19 NM finale. Det blir derfor spennende å se om Eidsvoll klarer å ta steget helt til topps, noe som garantert er målet til 1814’s.

 

Gjøvik Swans

Gjøvik Swans stiller med juniorlag for første gang, og uten å faktasjekke med hele Norges amerikansk fotball guru, Jarle Magnus Henriksen, tror jeg det også markerer første gangen i historien at et juniorlag fra Oppland skal delta i seriespill.

Det er ihvertfall ingen tvil om at de vet ett og annet om amerikansk fotball på Gjøvik, for seniorlaget deres plasserte seg som #2 i årets 2. divisjon, noe de også gjorde i sin første sesong i 2014. Om U19 laget presterer like bra i sin første sesong gjenstår å se, men Gjøvik har ihvertfall bevist at de har ressursene som skal til.

 

Lura Bulls

Bulls åpnet fjorårssesongen med en 23-22 seier over Oslo Vikings på hjemmebane. Dessverre skulle det vise seg å være det eneste lyspunktet i nevnte sesong som for Bulls sin del ble redusert til 4 kamper som et resultat av at de trakk seg fra en bortekamp og motstanderlaget trakk seg fra en av Bulls hjemmekamper.

Bulls deltok også i U17 serien tidligere i år og der så ting langt bedre ut enn fjorårets U19. Laget gjennomførte alle sine kamper med 4 seire og 2 tap, og viste samtidig flere positive tendenser. Det er garantert mange av disse U17 spillerne som blir å finne på årets U19 lag, noe som vil styrke fjorårets tynne spillerstall og forhåpentligvis gjøre Bulls til en utfordrer i divisjonen.

 

Nidaros Domers

Nidaros Domers var midt på tabellen i fjor med 3 seiere og 3 tap, men hvis man ser på resultatene var de svært nære seier i to av kampene de tapte, 45-55 mot Eidsvoll 1814’s i serieåpningen, og 14-18 mot BVHIF Ironmen i uken etter. De kvalifiserte seg riktignok til en semifinale, men Trolls var den ene klubben de ikke klarte å måle seg med i fjor.

Årets U17 utgave av Domers plasserte seg også midt på tabellen med 3 seiere og 3 tap, men var nære å slå sølvmedaljevinner Oslo Vikings på hjemmebane i en kamp som tilslutt endte 30-26. Det var også flere lyspunkter i form av talentfulle spillere som trolig kommer til å fortsette å bemerke seg i årets U19 sesong. Vi vet at fjorårets quarterback er blitt for gammel, men vi vet ikke hvem som kommer til å ta over. Det kan bli avgjørende for hvor Domers havner på tabellen.

Vålerenga Trolls

Vålerenga Trolls dominerte fjorårets U19 serie. På sine 6 kamper scorte de totalt 340 poeng, noe som gir et snitt på 57 poeng per kamp, og i NM finalen vant de solid 60-14 over Eidsvoll 1814’s. Vi vet derimot at Trolls er det laget i årets serie som virkelig kommer til å gjennomføre et generasjonsskifte, for mange av spillerne som sørget for at Trolls dominerte i fjor, er nå for gamle for nivået.

Vi tviler derimot ikke på at Trolls kommer til  å vise oss nye talenter, for de vant 6 kamper i grunnspillet i årets U17 serie ved å score i snitt 38 poeng per kamp mens de bare slapp inn 11 i gjennomsnitt. Dessverre for U17 laget holdt det ikke hele veien, ettersom de tapte i semifinalen for byrival Oslo Vikings, men mange av de samme spillerne blir nok å finne på rosteren hos U19 laget og er klare for revansj. Til tross for generasjonsskiftet er nok NM finale målet til Trolls.

 

Åsane Seahawks

Årets andre nykommer på nivået, Åsane Seahawks, planla i utgangspunktet å delta i U19 serien i fjor, men ble da tvunget til å trekke seg før seriestart. I år er de backet av et seniorlag som nettopp gjennomførte sin første sesong i Eliteserien, og ikke bare gjennomførte, men gjennomførte som #2 på tabellen ved serieslutt.

Like bra gikk det ikke for klubbens U17 lag som gikk igjennom årets serie uten en seier. U19 laget vil sannsynligvis bestå av noen fra dette U17 laget, samt noen som trolig har trent med, og kanskje til og med spilt for seniorlaget i Eliteserien. Hvordan denne blandingen av spillere kommer til å  klare seg gjenstår å se, men vi vet at det er personer i Seahawks som har store ambisjoner. Åsane har slitt på juniornvå de siste årene, men kanskje er det på U19 nivå de skal ta seg opp igjen?

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x