Arena-fotball

ArenaBowl XXVI
ArenaBowl XXVI mellom Arizona Rattlers og Philadelphia Soul, 2013. Foto: Reinhold Matay

Arena Football League er navnet på en spesifikk liga som ble startet opp i 1987 basert på en spinnvill idé om å spille amerikansk fotball innendørs med 8-mannslag på en svært liten bane og med en haug med regelendringer som de fleste tradisjonalister ville brent straks de fikk regelboka tilsendt. Kort fortalt: Arena fotball er et eksempel på hvordan kreative sjeler kan skape noe nytt/annerledes/spennende om de ikke treffer på folk som ikke tåler endring. Vi retter derfor en stor takk til Jim Foster; mannen bak idéen. Foster har forøvrig en interessant forhistorie, med knytninger til amerikansk fotball i Europa.

Arena Football League holdt det gående i flere tiår, og var en suksess. Men: Det var en ustabil suksess. Til slutt måtte ligaen bite i det sure eplet, og den er nå historie.

Denne siden er imidlertid dedikert også andre ligaer som spiller tilsvarende varianter av amerikansk fotball. Selv om Arena League var den klart største, mest veldrevne og sportslig beste ligaen for innendørsfotball, så er den langtfra alene. Det er betydelig mindre ressurskrevende fra et økonomisk og administrativt perspektiv å starte et lag (og en liga) innen innendørsfotball, og dermed kryper smårike, nyrike, wannabe-rike og bløffmakere ut av alle kriker og kroker og starter opp sine egne lag og egne ligaer. De fleste dør raskt, men ikke før de har rukket å både spille noen kamper, utbetale noen lønninger, og ikke minst – unngått å utbetale noen lønninger. Vi vier litt plass til dem også 😉

Spillerne i arena-fotballen varierer veldig i bakgrunn. De aller fleste har spilt på godt college-nivå, og en del har også vært innom NFL-lag, men uten å komme lenger enn treningsleire og noen forsesongs-kamper. Blant de mindre ligaene i innendørsfotballen kan spillernes bakgrunn være langt mer broket, fra erfaringsnivåene allerede nevnt og ned til spillere med noe spilling på high school som eneste bakgrunn.

Arena League var som tidligere nevnt den beste av dem alle. I snitt trakk de 8.000 tilskuere per kamp. Sluttspillet endte i ArenaBowl, som gjerne trakk opp mot 20.000 tilskuere. Konseptet lever fortsatt, men da via andre ligaer. I denne delen av websiden vår får du en oversikt på sakene våre om denne formen for innendørsfotball, som er en variant av amerikansk fotball du kan forvente at er kommet for å bli til evig tid.

Fotfeste i Norge

Arena-fotballen har til og med fått et lite fotfeste i Norge, og da i et område som ellers ikke har amerikansk fotball: Sogn og Fjordane. Eller nordre del av Vestland fylke, som det formelt er nå da. Der har et initiativ for noen videregående skoler levd sitt eget liv separat fra resten av idretten her til lands og lyktes med sitt konsept over lang tid. Du finner også våre saker om det initiativet her på denne siden.


Siste saker om Arena-fotball:

Kamp: Dodge City Law vs. Sioux City Bandits 2015

Denne kampen er ganske så fersk: Lørdag 6.juni møttes Dodge City Law og Sioux City Bandits i en siste seriekamp ...
/

Kamp: Bemidji Axemen vs. Tri-Cities Fever 2014

Harry Peoples er quarterback hos Lura Bulls i år, og har så langt vist at han evner både å bevege ...
/

Arena Bowl 2015 gjennomført i Førde!

Vi er i midten/slutten av mars, og en årlig foreteelse da er et av de amerikansk fotball-relaterte arrangementene som trekker ...
/

Brasilianere på vei til innendørsfotballen i USA

Den amerikanske versjonen av X-League har vi omtalt før, når vi linket til den første finalen i denne ligaen, som ...
/

X-Bowl 2014

Når de fleste av oss som kjenner amerikansk fotball internasjonalt hører X-League og X-Bowl, så er vi i Japan. Der ...
/

CPIFL: Mid-Missouri Outlaws vs. Salina Bombers

Her har vi en kamp fra Champions Professional Football League (CPIFL) til deg! Det er Mid-Missouri Outlaws mot Salina Bombers ...
/
Bård Strøm

Amerikansk fotball på norsk TV

Denne siden ble første gang publisert i 2014. Den oppdateres jevnlig; det vil si at innholdet her ikke er fra ...
/